Εγκυμοσύνη μετά από αποβολή



Αναμφίβολα όταν έχει προηγηθεί μια αποβολή, το πρώτο ζητούμενο είναι να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις και να απολαύσετε της τωρινή σας εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό με συγκεκριμένους τρόπους:

  • Αφήστε πίσω την αποβολή: δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όμως πρέπει να συνεχίσετε τη ζωή σας, αφήνοντας κατά μέρους τη δυστυχία που σας προκάλεσε. Μείνατε και πάλι έγκυος, είναι λογικό να υπάρχει άγχος, αλλά δεν παύει να είναι μια νέα κατάσταση.
  • Ζητήστε στήριξη από το σύντροφό σας: το σίγουρο είναι ότι και για τους δυο σας η αποβολή ήταν εξίσου επώδυνη. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της εγκυμοσύνης, είναι χρήσιμο να λειτουργείτε υποστηρικτικά ο ένας στον άλλον, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα, για να βγάλετε πλήρως από το μυαλό σας τις κακές αναμνήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερα αν αντιληφθείτε ότι ο σύντροφός σας έχει κλειστεί στον εαυτό του ή φοβάται.
  • Μιλήστε σε οικεία πρόσωπα: όταν νιώσετε έτοιμη, ενημερώστε γονείς και φίλους για την εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποβολής, είτε νωρίτερα. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι θα έχετε αμέριστη στήριξη από τους οικείους σας και θα απολαύσετε περισσότερο την εγκυμοσύνη σας.
  • Μη σκέφτεστε μακροπρόθεσμα: κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας εκτονώνουν και ζήστε την κάθε μέρα ξεχωριστά. Δεν έχει νόημα να «τρέχει» το μυαλό σας σε επόμενες εβδομάδες ή το τέλος της εγκυμοσύνης, γιατί θα αγχωθείτε περισσότερο